21 Haziran 2010 Pazartesi

Türk bilim adamlarının başarısı

AKDENİZ Üniversitesi'nde (AÜ) görev yapan bir grup bilim adamı, 6 yıllık çalışma sonunda, ağızdan kullanımında zehirli etki gösteren bir bitkiden elde ettikleri madde ile laboratuvar ortamında kanserli hücreleri öldürdü. Bilimsel bir dergide yer alacak çalışma, Avrupa Patent Ofisi'nden de uluslararası ön patent onayı aldı.
AÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Hakan Bozcuk, Doç.Dr. Mustafa Özdoğan ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Durmuş Burgucu, kanser hücre kültüründe yaptıkları bir araştırma ile daha ileri araştırmalar için umut ışığı yaktı. Türk bilim adamları, 6 yıldır süren çalışma sonunda, sadece Akdeniz bölgesinde Toros sıradağlarının eteklerinde yetişen ve ağızdan kullanımında zehirli etki gösteren bir bitkiden elde edilen özütle, laboratuvar ortamında kanserli hücreleri öldürdü. Önümüzdeki günlerde bilimsel bir dergide yayımlanacak olan çalışma, Avrupa Patent Ofisi’nden uluslararası ön patent onayı da aldı. 
Çalışmanın 6 yıldır 8 kişilik bir araştırma grubunun emeği ile ortaya çıktığını belirten Prof.Dr. Hakan Bozcuk, ekibin diğer elemanlarının Yrd.Doç.Dr. Asuman Karadeniz, Yrd.Doç.Dr. Hasan Öztürk, Biyolog Deniz Ekinci, Prof.Dr. Fatih Topçuoğlu ve Oktay Akyurt olduğunu söyledi.
KANSER TEDAVİSİ İÇİN ERKEN
Araştırma sonuçlarının kanser tedavisinde bu haliyle kullanılmasının söz konusu olmadığını, ancak bitkisel kaynaklardan kanserle savaşabilecek yeni ilaçlar yaratma yolunda bir adım olduğunu kaydeden Prof.Dr. Bozcuk, “Bu proje için yıllardır çalışıyoruz. Şimdi bir sonraki basamağa geçiyoruz. Önümüzdeki süreçte bu metodu ve test ettiğimiz bileşikleri hayvan modellerinde uygulamak istiyoruz. En önemli hedeflerimizden biri bu araştırma projesinden çıkacak sonuçları daha ileriye götürüp, üniversitemiz ve ülkemiz adına kazanımlar sağlamak” dedi.
Çalışmalarda özütü kullanılan bitkinin adını açıklamayan bilim adamları, insanların bu bitkilere yönelip bilinçsizce kullanmaları neticesinde istenmeyen sonuçlar ortaya çıkabileceği düşüncesiyle bitkinin adını vermediklerini kaydetti.
Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizyoloji Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Durmuş Burgucu, “Yaptığımız çalışmanın sonuçlarını şu an kanser tedavisine uyarlamamız mümkün değil, ama bu sonuçlar bu yoldaki Akdeniz Üniversitesi’nin bilim adamlarının önemli bir adımı” dedi. Burgucu, bu projenin Medikal Onkoloji, Fizyoloji ve Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile ortak sürdürüldüğünü söyledi.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder