21 Haziran 2010 Pazartesi

NoSQL ve cloud veritabanlarının geleceği

Son günlerde yazılım geliştiricilerinin Cloud ile alakalı önem verdiği konulardan biri de ilişkisel olmayan (nonrelational) teknolojiye dayalı bir operasyonel-veri teknolojileri seti olan NoSQL fikri.
Bu teknolojiler ilişkisel (relational) veritabanlarının yerini almayacak, daha çok geliştiricilerin alet çantasına bir araç daha ekliyor denebilir. Aster Data, Greenplum, Neteeza ve Vertica gibi veritabanı teknolojileri geleneksel ilişkisel veritabanlarının yerine geçmekten çok yazılımı daha da geliştirmek için ilişkisel olmayan veritabanları kullanıyor.
RedMonk analisti Stephen O'Grady son yazılarından birinde "NoSQL'in benimsenmesinin kaçınılmaz olduğunu, çünkü teknoloji dünyasında farklı işler için farklı araçlar olduğunu" belirtiyor. NoSQL tam çözüm olmayabilir fakat bu araçların arkasındaki firma ve geliştiriciler yaklaşımın neden doğru olduğu hakkında sağlam kanıtlar sunuyorlar.
10gen (açık kaynak kodlu MongoDB projesinin arkasındaki ticari ekip) CEO'su Dwight Merriman'a göre yakın gelecekte NoSQL'in varolan yazılımlara uygulandığını göreceğiz.
Yatay ölçeklenebilirlik
NoSQL çözümleri ile kolayca sağlanan, Yatay ölçeklenebilirlik, cloud computing ve bilgisayar mimarisindeki genel eğilimlere (daha hızlıdan çok daha çok çekirdekli CPU lar) çok da iyi uyuyor.
PerformansBazı durumlarda verinin standartlaştırılmasının eksikliğinin yanında bu çözümlerin dizaynının basitleştirilmesi daha iyi performans ile sonuçlanabiliyor.
Çevirme/Toplama kolaylığı
Bazı NoSQL çözümleri daha kolay yazılım geliştirme sağlıyor. Obje verisini JSON'a eşleştirerek (map), bir JavaScript veri takas formatı daha az karmaşık hale geliyor. Bu ürünlerinin çoğunun taslaksız doğası hızlı geliştirme metodolojilerine çok iyi uyuyor.
Orta karmaşıklıktaki tipik bir yazılım sistemi çok sayıda gerçek ve kavramsal dahili veri deposuna sahiptir. Hiç bir teknoloji tüm problemler için doğru çözüm olmayacaktır.
Geleceği düşünen firmalar farklı veri altsistemleri için hangi teknolojilerin uygun olduğuna bakmalı ve uygun projeler için NoSQL teknolojilerini denemeli.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder